Mudri savjeti nalaze se u slikovnicama

U petak smo čitali slikovnicuŠto je bubamara čula na odmoru (Julia Donaldson / Ilustracije: Lydia Monks / Prijevod: Ozren Doležal / Nakladnik: Profil knjiga). Poznati serijal o maloj mudroj i tihoj bubamari čine četiri slikovnice, Što je bubamara čula, Što je bubamara čula ovaj put, Što je bubamara čula na odmoru i Što je bubamara čula na moru.

Priča je to o dva lopova, Kršnom Kreši i Šašavom Saši koji u Londonu kuju novu krađu, i to kraljevske krune, ne znajući da se bubamara baš tamo uputila na odmor. Sletjela je tako bubamara u zoološki vrt gdje je ugledala dvojicu znanaca, lopovskih budalaša. Kad im se približila, čula je njihov plan, oteti majmunčića Miku i pomoću njega ukrasti kraljevsku krunu. Mudra bubamara opet je smislila plan kako da uz pomoć životinja iz zoološkog vrta i kraljevskih pasa dvojici lopova poremeti njihovu krađu.

 „Ali našoj bubamari zamisao jedna sine,

Prišapne je majmunčiću pa se vine u visine.”

 I tako su, u gluho doba noći, dvojica pljačkaša oteli majmunčića Miku koji je bez problema ušao u palaču. A tamo su ga dočekala dva kraljevska psića, Holly i Willow i odveli ga do kostiju u velikoj škrinji. Pomogli su majmunčiću Miki, te su umjesto kraljevske krune vreću napunili psećim kostima.

„Kad u vreći ugledaju kosti, trebali ste čuti

Kako su samo gunđali, razočarani i ljuti.”

 Nestadoše dva lopova, a majmunčić Miki i tiha bubamara vrate se u zoološki vrt gdje su ih radosno dočekali prijatelji na kraju još jedne sjajne avanture domišljate bubamare.

Djeca su i ovaj put oduševljeno sudjelovala u priči, nabrajala životinje iz slikovnice i glasala se raznim životinjskim glasovima. Hvala vam što volite i dolazite na priče!

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču.”