Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“: Zgode i nezgode Kapetana Gaćeše

Ovoga puta čitali smo roman Dava Pilkeya „Zgode i nezgode Kapetan Gaćeše(Prijevod: Predrag Raos, Nakladnik: Mozaik knjiga).

Priča je to o Darku i Marku koji su stvorili najvećeg junaka nad junacima u povijesti svoje škole. Kako bi se osvetili ravnatelju Trpu uz pomoć 3-D hipno prsten pretvorili su ga Kapetan Gaćešu.

„Ja sam Kapetan Gašeća , najveći junak nad junacima na čitavom svijetu. Borim se za istinu i pravdu, kao i za sve pamučno što se ne skuplja u pranju!“

Pomoću gumilastične sile suprotstavlja se zlom doktoru Pelenu koji laserskom zrakom želi rasprsnuti Mjesec. Uništava Laser-Matic 2000  i spašava svijet.

Na kraju romana Darko i Marko uklone hipnozu i Kapetan Gaćeša ponovo postaje mrzovoljni ravnatelj Trp. Upute za 3-D hipno prsten bacili su u otpad jer su smatrali da im više neće biti potrebne. No tamo tamo je stajalo upozorenje:

„Sve smiješ, samo ne smiješ nekoga, dok je u transu politi vodom po glavi. U tom slučaju hipnotizirani preskače iz transa u javu i obratno čim netko pucne prstima.“

Darko i Marko vratili su se svojim starim navikama, te nastavili nizati psine, praviti upadice i crtati nove stripove. Ravnatelja Trpa držali su na oku jer se on, iz njima nepoznatih razloga, svaki put kad bi čuo da netko pucne prstima ponovo pretvarao u Kapetana Gaćešu.

Šljukicama se roman svidio. Smiješne su im bile psine koje su radili Marko i Darko, pa su s nama podijeli neke svoje školske nestašluke. Interesiralo ih je kako neka igračka može hipnotizirati čovjeka. Svidjele su im se ilustracije i strip unutar knjige. Oduševili su se kino-prstom – „pretpotopnom“ tehnikom animacije.

Neki od Šljukica su pročitali i ostale nastavke Kapetana Gaćaše, a ostali su rekli da će rado pročitati neku od novih pustolovina velikog gumilastičnog junaka. Predložili su da se u novom nastavku Kapetanu Gašeću pridruži i Kapetanica Grudnjak.

Na kraju smo ukrašavale svoje čarobne gaće. Bilo je tu X-ray gaća kroz koje se sve vidi, Tralala gaća koje pjevaju, Fashion gaća koje su u modi itd. Izradili smo Kapetan Gaćeša pričostop (bookmarker, straničnik…) koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Šljukice su prvim romanu o Kapetanu Gaćeši dale ocjenu 4,8.  Ministarstvo kulture i medija podržava dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo”.