Dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“: H2O i tajna vodena misija

U travnju smo čitali roman „H2O i tajna vodena misija(Petr Sančik / Ilustracije: Galina Miklanova / Prijevod:  Sanja Miličević Armada / Nakladnik: Ibis grafika).

Hubert, Hugo i Ofelija učenici su osnovne škole Eveline Saturejkove u Pragu. Iako žive u vrijeme vladavine interneta njihovi životi prepuni su akcije jer imaju osjećaj za stvarnost od kojeg većina strahuje. Kad mračne snage počnu bjesnjeti u gradu, oni stvaraju superherojsku ekipu posebnog imena.

„Šutite i slušajte, sjetila sam se. Ofelija im je obojici začepila usta, svakome jednom rukom. Koja je kemijska formula vode? H2O. A kako se mi zovemo? Hubert – Hugo – Ofelija. Kad se spoje prva slova, to je opet H2O. Tako da naša ekipa nosi naziv H2O. Tome se nije imalo što dodati. Ime H2O sviđalo se svima pa je tako i ostalo.“

H2O je naoružan svojom hrabrošću i dubokim žarom. Kako bi spasili grad od nestašice vode ne ustručavaju se upotrijebiti svoj tehnološki adut: stroj za smanjivanje napravljen od sušila za kosu, zahvaljujući kojem prodiru u mikrosvijet.

Bore se protiv profesora Hermenegilda Vulpesa ludog znanstvenika koji im je ukrao i duplicirao izum.

„Kad se radilo o tome da treba kopirati tuđe ideje, u tome je bio pravi majstor. Za nekoliko minuta, kad je već jako dobro znao kako napraviti aparat za smanjivanje, vratio je fen Hubertovoj mami.“

U utrobi Anđelove vodospreme, profesor Vulpens imamo je svoj laboratorij u kojem je smanjio vodu u samo jedenu kap i tako grad htio ostaviti bez dragocjene tekućine. No ekipa H2O uspjela je spasiti grad od nestašice vode, a zlikovac Vulpens je završio u zatvoru.

H2O preuzima laboratorij u bivšoj praonici i tamo počinju raditi na poboljšavanju svoje podmornice i željno iščekujući krenuti u novu avanturu.

Šljukicama je roman bio tako-tako. Jednoglasno su izjavili da im se ilustracije ne sviđaju. Iako ima boje, naglasili su da su ilustracije pretamne i kao da su zašarane. Lica likova su im nekako strašna i izobličena.

Radnja ima se svidjela i složili su se da bi voljeli imati stroj za smanjivanje. Imali su razne ideje što bi s takvim strojem:

  • Smanjili bi se pa bi mogli jedan slatkiš jesti danima
  • Kad se smanjiš možeš se prošvercati na bazen i kupati koliko god želiš, a ne platiš kartu
  • Možeš se ušuljati u školu i ukrasti testove
  • Mogli bi smanjeni pobjeći s nastave

Nama su se svidjela objašnjenja nepoznatih riječi na rubovima knjige. Daju odličan uvid, pojašnjenja i neke reference koje se pojavljuju u tekstu. Šljukice time baš i nisu previše bile impresionirane. Neki su ih čitali, a neki ne.

Djeca su romanu dala ocjenu 3,8 i naglasili, ako se njima baš nije svidjela knjiga ne znači da neće nekome drugom. Neki su rekli da će pročitati i nastavak „H2O i blago ludog oka“, koji je upravo izašao ovih dana.

Ministarstvo kulture i medija podržava dječji čitateljski klub „Šljukino gnijezdo“.