Uz slikovnice problema nema

Je li vam ikada kakav problem stao na put? Kako ste ga riješili? Nije bilo lako, zar ne? Zato smo čitali slikovnicu „Problem s problemima(Rachel Rooney / Ilustracije: Zehra Hicks / Prijevod: Boris Nazansy / Nakladnik: Mozaik knjiga).

Problemi samo stvaraju probleme. Mogu biti golemi i sasvim maleni. Skrivaju se iz maski, da ih ne prepoznamo. Ima ih svakakvih.

„Zapetljani…Dlakavi…Skliski…Tvrdi…Poput suprljepila, baš ljepljivo grdi.“

Stvaraju prepreke i oboje nebo u sivilo i tamu. Možemo ih pronaći na svakom koraku.  Kako ih se riješiti?

Trebamo duboko udahnuti i dobro pogledati problem u oči. Tada ćemo moći shvatiti o kakvom se problemu radi. Ne smijemo ih dozvoliti da se udruže.

„Problemi stvaraju probleme. Samo ne daj da budu skupa. Ne hrani ih. Ne mazi ih. I ne daj srcu da zbog njih lupa.“

Ponekad su toliko veliki, baš golemi da ne želi otići. A tada trebamo posegnuti za najboljim rješenjem.

„ Mrze da ih se s nekim dijeli. Ali ti pokušaj, tko ih šljivi. Na klupi razgovarati…U autobusu popričati… Na krevetu zaspati. Na uho šaptati. Bit će ti mnogo bolje…A oni će nestati.“

Naši mali prijatelji rekli su da nemaju puno problema. Tako to i treba biti u njihovoj dobi. Priča im se svidjela, naročito ilustracije. Pokušavali su u crtežima otkriti o kojem bi se problemu radilo.  Neki su govorili da misle da se i ispod njihovog kreveta skriva neki problem, ali da sad znaju kako da ga se riješe.

Naše je srce posebno razgalio dječak koji priču odslušao u Neveninom krilu. Hvala što volite i dolazite na priče.

Ministarstvo kulture i medija podržava naš program „Vrijeme je za priču”.