„Od čitača do čitatelja u digitalnom svijetu” uz dr. sc. Anitu Peti-Stantić

Na prvoj ovogodišnjoj tribini „Čitanje za budućnost” ugostili smo dr. sc. Anitu Peti-Stantić, redovnu profesoricu i predstojnicu Katedre za slovenski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je knjiga „Čitanjem do (spo)razumijevanja”, „Znatiželja” i mnogih drugih u kojima progovara o važnosti čitanja.

Na tribini smo se dotakli neurološke osnove čitanja, zašto je usvajanje jezika različito od učenja čitanja, kojim redoslijedom idu koraci u savladavanju čitanja, važnost razvijanja vokabulara, te kako stvoriti čitatelja u digitalnom svijetu.

Autorica u knjizi „Čitanjem do (spo)razumijevanja” navodi: „Pismenost je bolja od nepismenosti, čitanje je bolje od nečitanja, razumijevanje je bolje od nerazumijevanja.”, a sa time će se složiti većina ljudi. Kako to da onda djeca, mladi i društvo u cjelini imaju toliko loš stav prema čitanju? Čita se malo ili nikako, a čitanje kao aktivnost je vrlo nepopularno. O svemu tome autorica je iznijela svoje mišljenje koje možete poslušati na našem You tube kanalu.

 Ministarstvo kulture i medija podržava naš projekt „Čitanje za budućnost.”