Književnica Marijana Križanović i njena Koza Roza u Knjiguljici

U okviru projekta „Susreti s dječjim književnicima” ugostili smo književnicu Marijanu Križanović. Oduševila nas je svojim autorskim slikovnicama pisanim u stihu i rimi, a djeci se predstavila trima slikovnicama „Kod zubara”, „U školi” i „U kazalištu”, (Ilustracije: Lana Hudina / Nakladnik: Eskadrila).

Djeca su željeno iščekivala početak druženja jer je autorica, uz slikovnice, donijela i razne lutke. Tu je bila koza Roza, glavni lik slikovnica, zubarica kravica Poli i mnoge druge. Marijana je imala i pomoć naše Lucije koja je lutkama “udahnula život”.

U slikovnici „Kod zubara“ koza Roza je zbog zubobolje završila kod zubara gdje je naučila zašto treba svakodnevno prati zube i kako se što bolje brinuti o svojim zubima. Djeca su sudjelovala dajući svoje odgovore kako se peru zubi, što ne treba jesti kako bi imali zdrave zube i da li se boje zubara.

Zatim je koza Roza svratila u kazalište na predstavu. Uz pomoć djece koja su šuškala, govorila, mljackala, kao i koza Roza u slikovnici, autorica je odlično prikazala kako se NE smijemo ponašati u kazalištu.

Na kraju su djeca s Rozom krenula u školu. Naši školarci podijelili su svoje strahove i pitanja koja su imali u vezi odlaska u školu, a vrtićanci su upijali savjete. Koza Roza im je dala odličan savjet – da je škola čarobno mjesto gdje učimo, stječemo nove prijatelje uz koje školske brige nestaju i igramo se.

Svaki zadatak riješiti je lako, a petice u torbu uskaču samo tako“.

Nakon čitanja slikovnica, autorica je s djecom provela kreativnu radionicu na kojoj su izrađivali zubiće. Djeca su rezala, lijepila, crtala i sama osmišljavala izgled svojih zubića. A kako smo se dobro zabavili i kreativno izrazili pogledajte na fotografijama.

Ministarstvo kulture i medija i Grad Karlovac podržavaju naš projekt „Susreti s dječjim književnicima.”